vineri, 26 februarie 2016

CE ESTE SCRABBLE ?

SCRABBLE este un joc de societate, (inventat în anul 1931 de americanul Alfred Butts și brevetat în 1948, adoptat în România în 1982), se poate juca între doi sau mai mulţi jucători (numărul jucătorilor este nelimitat, la unele genuri de partidă).
Scopul jocului este realizarea unui punctaj total cât mai mare, cu ajutorul valorilor literelor și al pătrăţelelor colorate ale grilei.

RECUZITA JOCULUI

Un joc de scrabble se compune din:
-o tablă de joc (din lemn, carton, plastic etc.) pe care este desenat un careu de 15 x 15 pătrățele, fiecare pătrățel având latura de cca 2 cm. Liniile și coloanele tablei sunt marcate pe margini astfel:
♦liniile sunt marcate pe marginea din stânga, cu litere de tipar, de la ”a” la”'o”, începând de sus în jos, în ordine alfabetică;
♦coloanele sunt marcate pe marginea de sus, cu numere de la 1 la 15, de la stânga la dreapta.


Unele dintre pătrățele tablei sunt marcate distinct (colorate). Acestea indică multiplicarea valorii literelor sau a cuvintelor așezate pe ele, conform explicațiilor din figură. Dacă un cuvânt acoperă două sau mai multe astfel de pătrățele, proprietățile lor se cumulează; de exemplu, o literă poate fi dublată și întregul cuvânt triplat de două ori (adică multiplicat cu 9). Multiplicarea unei litere sau a unui cuvânt se face numai atunci când litera se plasează pe pătrățelul respectiv și ea operează asupra tuturor cuvintelor formate cu acea literă, la acea depunere. (exemple de calcul al punctajului).

-un set de 100 jetoane (din lemn, carton, plastic etc.) care să se suprapună peste pătrățele tablei. Aceste jetoane au înscrisă pe o parte o literă din alfabet (cu caractere mari, de tipar), fiecare literă având în partea din dreapta-jos un număr care îi indică valoarea. Două dintre jetoane - numite jokeri - sunt nescrise (sau au un simbol caracteristic, ex.: J ), putând fi folosite ca reprezentând oricare literă din set sau literele K, Q, Y si W. Valoarea jokerului (jetonul alb sau marcat cu ”?”) este zero. După ce jokerul a fost plasat pe tablă ca reprezentând o literă, semnificația lui nu se mai schimbă până la sfârșitul jocului. Jokerul are aceleași proprietăți ca și celelalte litere.
Numărul de jetoane pentru fiecare literă și valoarea literelor la scrabble în limba română în tabelul de mai jos (exemplu de citire a tabelului de mai jos: 11 jetoane reprezentând litera A, fiecare cu valoarea 1; 2 jetoane reprezentând litera B, fiecare cu valoarea 9... etc.)
Total: 100 de jetoane
-un săculeț opac de pânză pentru păstrarea și extragerea literelor.
-suporturi pe care se etalează literele. Pe un suport trebuie să poată fi manevrate ușor 7 litere. Construcția suportului trebuie să permită ca partenerul să poată observa câte litere sunt plasate pe el.
-ceas de control tip șah.

În competițiile oficiale organizate de federație sau cu acordul federației, se admite Fondul de cuvinte stabilit de Comisia Centrală de Regulamente. Aceste regulamente se referă la jocul competițional, practicat în întrecerile oficiale organizate sub egida Federației Române de Scrabble sau a unor organisme internaționale la care F.R. Scrable este afiliată sau pe care le acceptă ca autorități în domeniu.
În alte competiții, organizatorii pot stabili alt fond de cuvinte admise.
La competițiile oficiale în limba română și în limba engleză, jucătorii trebuie să se prezinte cu un joc complet de scrabble și cu un ceas de control.

LISTA DE CUVINTE - LOC 2
(acceptată în competițiile oficiale)


LISTA DE CUVINTE - LOC 2
(acceptată în competițiile oficiale)

PROBLEMA nr. 1

Realizaţi un număr maxim de cuvinte din toate cele 7 litere propuse: A, C, E, M, O, R, U.
Scrieţi depunerile la COMENTARII

va urma  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu